КультураХристиянство

Великий вівторок: що треба і чого не можна робити у цей день Страсного тижня

10:30 19 кві 2022.  484Читайте на: УКРРУС

Цього дня прийнято закінчувати нетермінові господарські справи.

Як відзначають самі священики, у Великий вівторок Страсного тижня не відбувалися такі знакові події у земному житті Христа, як, наприклад, у Великий четвер. Однак цього дня він востаннє проповідував у Єрусалимському храмі та розповів дві притчі, сенс яких залишився у житті християнської церкви та суспільства загалом на тисячеліття.

Під час проповіді, зокрема, Ісус сказав карбовану формулу "Богу - Богове, кесареві - кесарево". У притчах про невірного і розсудливого рабів та десятьох дівах Христос на різних прикладах проводить одну думку - людина повинна щодня бути готовою до зустрічі з Богом, тому не можна дозволяти собі лінуватися і відкладати важливі речі "на потім" - у тому числі і в духовному ( у духовному, можливо, перш за все) сенсі.

У побутовому плані передбачається (хоча чітких настанов з цього приводу немає), що у Великий вівторок треба закінчувати нетермінові домашні справи, щоб провести залишок Страсного тижня у духовних роздумах. Щодо чітких правил, то вони стосуються посту, який триває і якого треба суворо дотримуватися. 

З приводу того, чого не можна робити, повторимо те, що пишемо з цього приводу завжди - у християнина взагалі немає днів на рік, коли йому, скажімо так, дозволено сваритися з ближніми, лаятися, лихословити, битися і т.п. Однак у Страсний тиждень про це треба пам'ятати особливо. І зрозуміло, що Страсний тиждень, на який припали муки Христа - не час для свят, танців та гулянь.

У Великий вівторок прийнято також починати розписувати крашанки. Але при цьому, знову ж таки, треба пам'ятати, що такий розпис це не просто, як нині прийнято висловлюватися, "народний промисел", а заняття, що потребує духовної зосередженості та молитви.

Фото: Вікіпедія

 

Сергій Семенов

Новини

Читайте також:

Найпопулярніше