СуспільствоПозиція

ПЦУ оприлюднила позицію церкви з приводу купань в ополонці на Водохреще

20:15 17 січ 2022.  571Читайте на: УКРРУС

Традиція купатися в ополонці на Водохреще не має нічого спільного зі «змиванням» гріхів та отриманням особливого Божого благословення чи духовного очищення.

Про це йдеться в заяві про купання в ополонці на Водохрещу, оприлюднену прес-службою ПЦУ.

«Жодного церковного припису в Українській Церкві для звершення занурення у зимову воду немає і ніколи не було», - йдеться у заяві.

У ПЦУ пояснили, що священики здійснюють Чин освячення води відкритих водойм у свято Богоявлення не для того, щоб у ній купатися, а саму воду освячують аж ніяк не «іони срібла» хреста, що занурюється в неї.

«Якщо при здійсненні водосвяття використовують, скажімо, хрест дерев'яний, то вода все одно силою благословення Божого та благодаті Святого Духа за молитвами стає святинею – агіасмою (від грец. ἁγίασμα – «святиня»). Саме як до святині – шанобливо, з повагою та благоговінням – ми маємо ставитися до води, освяченої на Богоявлення», - пояснили у ПЦУ.

Там наголосили, «занурення в ополонку не змиває гріхи, тому що гріх – це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі».

«Щоб її вилікувати, потрібно спочатку її виявити, від щирого серця покаятися і змінитися за допомогою Божої та через Таїнства Церкви», - пояснили у Православній Церкві України.

Нагадаємо, на Хрещення синоптики прогнозують в Україні вночі від 4° до 10°, а вдень від 2° до 7° морозу.

Ілюстративне фото: pershyj.com

Ігор Петрук

Новини

Найпопулярніше