КультураКінопрем'єри

У кінопрокат виходять український «Вулкан», екранізація Стівена Кінга і відроджений комікс

12:50 03 кві 2019.  8301Читайте на: УКРРУС

Lenta.UA починає щотижневі огляди фільмів, що стартують в українських кінотеатрах.

Українська прем'єра цього тижня - фільм «Вулкан», жанр якого його творці визначили як «драмеді», тобто драму і комедію, а західні кінокритики як «багатошарову притчу». Дія відбувається в наші дні, головний герой на ім'я Лукас, перекладач, який працює в ОБСЄ, потрапляє в південноукраїнське місто Берислав, а в ньому - в новий світ, не схожий на звичний (див. заставне фото).

«Вулкан» вже отримав Шевченківську премію, кілька міжнародних фестивальних нагород, в тому числі за кращу режисуру, хоча для його режисера Романа Бондарчука, відомого завдяки документальним «Українським шерифам», це дебют в повнометражному ігровому кіно. Цікаво, як відреагує на фільм широкий український глядач, який більше звик до голлівудських блокбастерів, ніж до непростих стрічок.

З інших фільмів, які завтра виходять в широкий прокат в кінотеатрах України, два належать до прем'єр глобального масштабу. В першу чергу це, звичайно, «Кладовище домашніх тварин» - нова екранізація одного з найбільш по-справжньому страшних романів Стівена Кінга.

Нове "Кладовище домашніх тварин" обіцяє бути по-справжньому страшним. Фото: treehoze.com

«Король жахів» з року в рік видає по новому тому, постійно залишаючись в першій десятці найбагатших письменників в списку Forbes, але розквіт його творчості припав, як це нерідко буває, на ранні роки. Саме тоді були написані «Сяйво», «Темна половина» і, самий, мабуть, моторошний з творів Кінга «Кладовище домашніх тварин».

Написати історію людини, яка після повернення додому його загиблого під колесами вантажівки кота дізнається, що в сусідньому лісі є старе індіанське кладовищі, звідки поховані там тварини повертаються, нехай і в іншому вигляді, назад, і вирішує поховати саме там загиблу дочку, було під силу тільки молодому літератору. У письменника старше нерви б не витримали.

У перший раз цей роман був екранізований в кінці 80-х років і потрапив до нас на початку епохи домашнього відео. Власне кажучи, на цьому рівні фільм і був зроблений. Тому сьогодні особливо цікаво, що вдалося зробити при нинішніх можливостях кінематографа з одним з кращих творів вже не молодого письменника, як в 80-ті роки, а визнаного класика.

Для шанувальників Стівена Кінга і жанру «страшилок» фільм, звичайно, обов'язковий до перегляду. Та й іншим глядачам він не завадить, якщо тільки у них немає алергії на ожилих мерців.

Друга глобальна прем'єра це «Шазам!». Зараз це слово мало кому що, крім фанатів коміксів, каже, а в 40-ті роки минулого століття комікси про підлітка, якого добрий чарівник вибрав в супергерої, були популярнішими ніж історії про самого Супермена і першими потрапили на кіноекран. ( «Шазам!» - чарівне слово, яке герой виголошував, щоб стати супергероєм). До речі, саме Супермен в середині 50-х років свого юного суперника і «вбив», бо довів в юридичній суперечці схожість рис обох.

Спочатку головний герой цих коміксів перетворювався в Капітана Марвела, проте потім, в результаті пертурбацій, пов'язаних з авторськими правами, брендом став саме Шазам. Втім, історія ця досить заплутана і цікава лише фанатам коміксів.

Чи впишеться "Шазам!" в касовий тренд кінокоміксів? Фото: Twitter

Можна було б сказати те ж саме і про новий фільм, але мільярдні збори стрічок з Всесвіту Marvel говорять про інше. Побачимо, наскільки «Шазам!» впишеться в цей тренд. Заодно буде цікаво порівняти касові збори «Кладовища домашніх тварин» і нового кінокоміксу. До речі, «Шазам!» виходить у форматі 3D.

4-го квітня виходить в прокат ще одна кіноказка «Пустопляс», але зовсім іншого роду, про яку Lenta.UA вже написала. Якщо глядач вірить в те, що можна цілодобово безперервно пити і вживати наркотики, а в підсумку прекрасно себе почувати, випалювати всім цим свій мозок, але, тим не менш, писати геніальні вірші, за які дають Пулітцерівську премію - то йому сюди. Заодно він може вирішити, чи рятує цей сюжет Меттью Макконахі чи ні.

Поки навіть важко точно визначити цільову аудиторію цього фільму. У всякому разі, для звичайних шанувальників пляжних історій в стилі популярних комедій і серіалів він занадто складний. Приблизно його можна класифікувати як хіпстерскій комедійний артхаус, режисер якого Хармоні Корін поставив раніше «Містера Самотність» і «Відв'язні канікули» і був сценаристом фільму «Кен Парк». Якщо ці назви глядачеві нічого не кажуть, то, можливо, і «Пляжний нероба» - не дуже-то його фільм.

До зовсім іншого роду фільмів належить історична драма «Один король - одна Франція!». Це чергова, незрозуміло яка вже за рахунком, стрічка про Велику французьку революцію 1789-го року, про яку знімали фільми такі гранди світового кіно як Анджей Вайда, і про те, як ця революція вплинула в той час на долі людей - в даному випадку закоханої пари.

Довгий час у французькій та світовій історіографії панувала думка, що революція-1789 була неминучою і принесла в кінцевому підсумку благо. Однак останнім часом молоді французькі історіки висунули протилежну точку зору - на підставі нової хвилі вивчення архівних документів вони стверджують, що дореволюційна Франція розвивалася цілком успішно і якраз революція цей прогрес зупинила. Подивимося, як точку зору, стару або нову, відображає фільм. І з цієї точки зору він, звичайно, цікавий всім, кого займає історія революцій і історія взагалі.

"Полуничка" - фільм про народження еротичної фотографії. Фото: Apollo mozi

Нарешті, в рамках фестивалю допрем'єрних показів «Французька весна» можна буде подивитися цілих п'ять фільмів - «Полуничка» про початок жанру еротичної фотографії ще в 1895-му році в Парижі, «Обіцянка на світанку» - про життя популярного французького письменника Ромена Гарі і « Едмон»(в українському прокаті він буде називатися«Сірано») - про ще одного знаменитого письменника Едмоні Ростань, творця п'єси  «Сірано де Бержерак».

Окремо виділимо дві стрічки, оскільки мова йде про знаменитих режисерів. В першу чергу це «З волі Божої» (варіант - "Милістю Божою") Франсуа Озона, що отримав Гран-прі Берлінале-2019, про який Lenta.UA вже писала. А ще - «Подвійні життя» Олів'є Асайяса (якого також пишуть як Ассаяс і Ассайас) про те, чи виживуть традиційні письменники і паперові книги в електронну епоху.

Для тих, хто зараховує себе до інтелектуалів, перегляд обов'язковий. Втім, ці фільми можна буде побачити не тільки в рамках «Французької весни», а й після неї, коли вони вийдуть в широкий прокат.

Олег Васильєв, Lenta.UA