КультураКультура та релігія

Почався Страсний тиждень: страждання Христа у картинах видатних художників

06:55 10 кві 2023.  732Читайте на: УКРРУС

Слова «Страсний тиждень» та «Страсті Христові» не мають жодного стосунку до сучасного значення слова «страсті».

Слова «Страсний тиждень» та «Страсті Христові» не мають жодного стосунку до сучасного значення слова «страсті». У стародавніх слов'ян воно означало страждання, і саме так його треба розуміти. Останній земний тиждень Ісуса Христа був насичений найважливішими подіями, з яких ми, разом із розп'яттям і воскресінням, вибрали головні.

Перше з них - обмивання Христом ніг своїх учнів, що символізує одну з найважливіших християнських чеснот - смиренність. Коли Христос з учнями зупинилися в одному з будинків, там не було слуги, котрий, як це тоді практикувалося, мав, коли гості знімуть взуття, обмити їм ноги. Це міг зробити хтось із учнів, але кожен визнав це нижче за свою гідність. І тоді Христос (в даному випадку – на картині Тінторетто) дав їм цей урок.

Сюжет «Таємної вечері» відомий усім. Христос, який вже знав, що має бути надалі, сказав своїм учням: «Один із вас зрадить мене». Найвідоміше зображення на цю тему, знаменита фреска Леонардо да Вінчі, зображує їхнє сум'яття в даний момент. Причому там у кожного апостола своя емоція, про яку люблять говорити викладачі та екскурсоводи – мовляв, такий-то відчуває те, а такий – те.

Сюрреаліст Сальвадор Далі, якому в даному випадку треба віддати належне, використав зовсім інший прийом – обличчя апостолів приховані. Що відчуває кожен із них – таємниця.

«Моління про чашу» - один із найзворушливіших, або, інакше кажучи, «найлюдніших», моментів Страсного тижня. Христос, молячись у Гефсиманському саду і знаючи, що має бути, все ж таки звернувся до Отця: «Авво Отче! все можливо Тобі; пронеси цю чашу повз Мене». Але відразу додав: «Але не чого Я хочу, а чого Ти».

У Ель Греко обличчя Христа виражає смиренність. Але світ навколо, здається, зараз упадає в тартарари. Адже попереду – зрада Юди.

Юда, що привів до Гефсиманського саду римських воїнів та іудейських первосвящеників, щоб вони заарештували Христа, якого не знали в обличчя, сказав їм, що Христос - той, кого він поцілує. Цей сюжет повторювався у живопису неодноразово, найкращим тут залишився Джотто, який зобразив його першим. Але ми сьогодні обрали Караваджо за його драматизм – Юда буквально впився в Христа, який вже зрозумів, що на нього чекає, його обличчя відчужено і лише зчеплені пальці видають внутрішню напругу. А римським воїнам не до сентиментів – обладунки блищать, обличчя приховані. Це навіть не люди, а майже роботи, які виконують наказ.

Розп'яття художники зображували, мабуть, більше, ніж інші епізоди Страстей Христових. Тут треба пам'ятати, що на той час це була ганебна кара. Спершу цей аспект у картинах ігнорувався. Але що далі в часі, то більше художники, щоб виділитися серед своїх попередників, підкреслювали його і тілесні муки Христа. Зрештою, це перетворилося на тенденцію, одним із найкращих виразників якої став Ганс Грюневальд, який написав цю картину для Ізенгеймського вівтаря.

Для воскресіння Христа ми вибрали картину Аньоло Бронзіно (див. заголовне фото), не найкращу для цього сюжету. Вибрали за те, що Бронзіно був представником художнього перебігу маньєризму, яке перейняло від епохи Відродження високу майстерність, але втратило його високий дух. І це чимось схоже на наш час, де мистецтво виявилося на роздоріжжі, коли художники начебто вміють все, але не можуть сказати нічого нового – все вже було сказано до них.

У слові ж найкраще сказав про воскресіння Христа у своєму Огласному слові на Великдень архієпископ Константинопольський Іван Златоуст: «Смерть! де твоє жало? Пекло! де твоя перемога? Воскрес Христос, і ти скинутий! Воскрес Христос, і тріумфує життя!»

Фото: Pinterest

Сергій Семенов

Читайте також:

Найпопулярніше