КультураКультура та релігія

21 листопада християни відзначають одне зі своїх головних церковних свят

08:45 21 лис 2023.  483Читайте на: УКРРУС

Цього дня юну Діву Марію привели до Єрусалимського храму.

Назва свята Введення в храм Пресвятої Богородиці, яке після переходу Православної церкви України на новоюліанський календар ми відзначаємо не 4 грудня, як раніше, а 21 листопада, людей, далеких від церкви, може трохи заплутати - згідно з сучасним синтаксисом його логічніше було б назвати Введення Пресвятої Богородиці до храму. Адже воно присвячене не тому, що когось неназваного вводять у храм, названий на честь Матері Христа, а, навпаки, дню, коли її батьки святий Іоаким та свята Анна, виконуючи обітницю присвятити свою дитину Богу, привели трирічну Діву Марію до Єрусалимського храму .

Там вона вже в перші хвилини здивувала всіх, коли після того, як батьки поставили її на перший щабель сходів, що вели в храм, піднялася бігом на всі п'ятнадцять щаблів, не обертаючись до батьків, як це робили інші діти. Зустрів юну Діву Марію первосвященик Захарія, який ввів її в Свята Святих - найсвященніше приміщення храму, де зберігався Ковчег Завіту, і куди з усіх людей мав право, та й то тільки раз на рік, входити сам первосвященик з кров'ю жертовних тварин .

За переказами, Діву Марію, яка залишилася у храмі, навчали там Святого Письма та рукоділля. День, вірніше, ранок, її починався з молитов (причому молилася вона у Свята Святих) і закінчувався ввечері молитвами, після яких вона приймала їжу з рук ангела. Тут перекази (у чотирьох канонічних Євангеліях про все це не йдеться) розходяться - за одними текстами, ангелів, які з'являлись до Марії, бачив і первосвященик, згідно з іншими, бачити їх міг лише Бог і невідступний хранитель юної діви архангел Гавриїл. І так тривало до того дня, коли для 12-річної (за іншими джерелами – 14-річної) Марії влаштували огляд наречених, на якому завдяки чарівно розквітлій палиці в чоловіки їй було обрано вдівця Йосипа.

Знання цієї історії важливо, серед іншого і тому, що дозволяє вірно розуміти сюжет, який потім сотні, якщо не тисячі разів був використаний у живописі, літературі і навіть кіно - Благовіщення, коли архангел Гавриїл з'явився до Діви Марії з звісткою про майбутнє народження Ісуса Христа. Правильно розуміти в тому сенсі, що хоча Богоматір зазвичай виглядає у всіх цих сюжетах враженою звісткою (у когось і художників вона приймає її з подивом, у кого зі смиренністю і т.д.), її готували до того. що станеться, з раннього дитинства.

Всупереч поширеній думці, у церковні свята, у тому числі введення Введення Пресвятої Богородиці в храм, немає прямої заборони працювати, як, наприклад, в іудейський шаббат. Йдеться лише про те, що якщо якісь справи можна відкласти на інший день, то так і слід вчинити, оскільки день свята має бути присвячений Богу, молитвам та відповідним роздумам. Природно, що цими днями не можна поганословити, сваритися з ближніми тощо. - втім, це не рекомендується робити і в інші дні, але особливо в святкові.

Фото: Тиціан. Введення в храм Пресвятої Богородиці (фрагмент)

 

Сергій Семенов

Найпопулярніше