В український прокат виходять відразу три культових фільми

08:30 16 лип 2019.  1130Читайте на: УКРРУС

Lenta.UA продовжує щотижневі огляди кінострічок, що стартують в українських кінотеатрах.

На цьому тижні вітчизняний кінопрокат представляє всього три прем'єри, але кожна з них по-своєму цікава і обіцяє стати блокбастером - як мінімум, в своєму жанрі. Про фільм класика сучасного кінематографа Педро Альмодовара «Біль і слава» Lenta.UA вчора вже дала окрему рецензію. А новий ремейк знаменитого «Короля Лева» особливих рекомендацій не потребує - досить сказати, що представлений в листопаді минулого року його тизер-трейлер за перші 24 години подивилися 224,6 мільйонів глядачів - один з кращих показників в історії кінематографа.

Залишається фільм «Анна» знаменитого французького режисера Люка Бессона - і це той самий випадок, коли в кінотеатр краще йти підготовленим заздалегідь. Перш за все тому, що глядача можуть збити з пантелику очікування побачити новий варіант Бессоновскій «Нікіти», тільки з новою молодою актрисою в головній ролі. Тим більше, що брюнетка Анн Парійо, що грала Микиту, і блондинка Саша Лусс, яка грає Анну - різні типи жіночої краси. Правда, якщо вже говорити про колір волосся, обидві героїні-«кіллерша» постійно носять перуки, що і надихнуло оглядача американського видання The Wrap побудувати на цьому цілу уїдливу рецензію на «Анну».

Саша Лусс і Люк Бессон

Так ось, «Анна» - не «Нікіта». Фільм 1990-го року був цілком серйозним - в тому сенсі, що його герої діяли в запропонованих глядачеві фантастичних умовах гри досить адекватно. (В цьому можна переконатися навіть по трейлеру фільму, який ми теж поставили тут). Якщо підходити до «Анні» з цією міркою (а саме це і зробила переважна більшість кінокритиків) вийде так, як на глобальному зібранні кінорецензій Rotten Tomatoes, де оцінка «Анни» у кінокритиків становить 27% з 100% можливих, а у глядачів - 82%.

Втім, Бессон і сам в цьому винен, оскільки до 40-ї хвилини стрічки претендує на те, що зняв достовірний і досить нудний шпигунський фільм - і тільки епізод в ресторані, де Анна виконує перше завдання, все ставить на свої місця. Сцена, поставлена абсолютно в дусі поєдинку з армією якудза в ресторані героїні Уми Турман в «Вбити Білла», дає глядачеві зрозуміти, що про достовірність тут ніхто і не думав. І що розраховувати на цю достовірність в «Анні» так само безглуздо, як вірити в те, що героїня Турман поодинці розправилася з декількома десятками майстрів рукопашного бою. (До речі, саме цей епізод обраний в «Анні» для трейлера фільму).

І якщо глядач такі правила гри приймає (як видно по рейтингу в Rotten Tomatoes, він їх прийняв, а кінокритики ні), то далі все йде як по маслу, і набір наступних епізодів, один неправдоподібніше іншого, сприймається з гумором. Ну і молода модель Саша Лусс в ролі Анни дуже гарна собою - хоча, звичайно, на смак і колір товаришів немає. Правда, вона сьогодні бачить своє майбутнє вже не в модельному бізнесі, а в акторській кар'єрі, але по «Анні» про неї як актрису судити важко.

Олег Васильєв, Lenta.UA