СуспільствоРіздво

Папа Римський вимовив різдвяну проповідь: «Немовля Ісус об'єднує всіх» (ВІДЕО)

13:09 25 гру 2021.  727Читайте на: УКРРУС

Єпископ Рима підкреслив, що навколо маленького Ісуса, що лежить у яслях вифлеємських, об'єднуються і схиляються в благоговінні: і бідні пастухи, і вчені багаті волхви.

Під час Божественної літургії Навечір'я Різдва Господнього увечері 24 грудня у Ватиканській базиліці Святого Петра Папа Римський Франциск I виголосив різдвяну проповідь, повідомляє Vatican News.

У 2021 році на літургії в базиліці були присутні близько 2000 осіб, включаючи ієрархів Ватикану та високопоставлених дипломатів з усього світу. Це значно більше, ніж минулого року, коли літургія напередодні Різдва була закрита для широкої публіки через пандемію.

Читайте також: Старовинні вірші до Католицького Різдва – ділимося поезією Сковороди та Памва Беринди

Менше малого, більше великого

За словами папи Римського, Бог обирає парадоксальний шлях, щоб досягти всіх людей, торкнутися наших сердець і врятувати нас, повертаючи до того, що дійсно має значення. Він наголосив на парадоксі.

«Того, Хто обіймає всесвіт, треба тримати на руках; Того, Хто створив сонце, треба зігрівати. Вічне Слово стає немовлям, яке не вміє говорити, а Творець світу стає бездомним. Різдво перевертає логіку речей: Бог приходить у світ крихітною дитиною, і Його неосяжність відкривається у убогості», - сказав Папа Франциск.

Папа Франциск запитав: «Чи вміємо ми прийняти цей Божий шлях? Такий виклик Різдва: Бог відкриває Себе людям, але вони не розуміють Його.

Він применшується в очах світу, "а ми продовжуємо шукати величі відповідно до цього світу". Смиренний Бог сходить, а ми хочемо піднятися на п'єдестал і прагнемо величі та визнання.

«Ісус народився служити, а ми проводимо роки в гонитві за успіхом. Бог не шукає сили та могутності, Він просить ніжності та внутрішнього смирення», - підкреслив Папа.

Намісник Бога на землі підкреслив, що саме про благодать малості потрібно просити Ісуса на Різдво, про малість у звичайнісіньких і повсякденних справах. Господь близький до нас і палко любить нас такими, якими ми є; Він лише просить нас довіритись Йому і відкрити серця для Його любові.

Бідність ранить Серце Бога

За словами Єпископа Рима, «зменшитися» означає також приймати і любити Ісуса в сьогоднішніх малих, служити Йому в найбідніших, які найбільше схожі на Ісуса, який народився у злиднях.

«Цієї ночі любові нас долає лише один страх: поранити любов Бога, поранити Його своєю байдужістю до бідних. Вони є обраними Ісусами, які одного разу приймуть нас на небесах».

«Давайте знову подивимося на ясла і побачимо, що новонароджений Ісус оточений малими цими, бідними. Хто вони? Пастухи. Вони були найпростішими людьми і виявилися найближчими до Господа», – наголосив Святіший Отець. Господь народився поруч із ними, на забутих околицях.

«Він приходить туди, де людська гідність перебуває під загрозою. Він приходить, щоб ушляхетнити знедолених, відкриваючи Себе насамперед їм», - сказав Папа.

 

За словами Його Всесвятості, Христос нагадує про гідність праці, тому що людина має бути господарем, а не рабом своєї роботи.

 

Єпископ Риму підкреслив, що навколо маленького Ісуса, що лежить у яслях вифлеємських, об'єднуються і схиляються в благоговінні: і бідні пастухи, і вчені багаті волхви. Єдність приходить, «коли в центрі знаходиться Ісус, а не наші уявлення про Ісуса», тому необхідно повернутися до Віфлеєму, до витоків, «до суті самої віри, до першої любові, до поклоніння та милосердя», закликав Папа:
 

«Давайте подивимося на мандрівних волхвів і – як синодальна Церква в дорозі – попрямуємо до Віфлеєму, де є Бог у людині та людина у Богові; де Господь на першому місці та перед Ним схиляються; де останні зовсім поруч із Ним; де пастухи і волхви перебувають разом у братстві, яке сильніше за будь-яку класифікацію. Нехай сподобить нас Господь бути Церквою,що схиляється, бідною і братньою, – це найголовніше. Повернімося до Віфлеєму», - закликав у різдвяній проповіді в ніч на 25 грудня 2021 року Папа Римський Франциск I.

Нагадаємо, раніше духовний лідер Тибету Далай-лама дав пораду майбутнім поколінням, «як залишатися людиною на Землі у найтяжчі часи».

Фото: vaticannews.va
 

 

Читайте також: Католицький Святвечір 2021: захоплююча святкова новела, вірші та пісні у ніч перед Різдвом

Ірина Костюченко

Найпопулярніше