У прокат виходять фільми про відпочинок в Європі, «стокгольмський синдром» і українські короткометражки

15:57 01 лип 2019.  1438Читайте на: УКРРУС

Lenta.UA продовжує щотижневі огляди кінострічок, що стартують у вітчизняних кінотеатрах.

Липень - пора відпусток, і це врахували в репертуарі майбутнього кінотижня, де персонажі двох потенційно найкасовіших фільмів, американського і французького, їдуть відпочивати, причому американці - теж в Європу.

Історія життя в кінематографі у головного героя голлівудського блокбастера «Людина-павук: Далеко від дому» і одного з найпопулярніших персонажів коміксів почалася ще в 70-х роках минулого століття і включає кілька десятків фільмів, так що ми її тут переказувати не будемо. Скажемо тільки, що Пітер Паркер, він же Людина-павук, відправляється з друзями на канікули до Європи, але йому і там доводиться замість відпочинку боротися зі злом.

Зло це виглядає вельми ефектно - наприклад, в образі чудовиська, якому венеціанський Гранд-канале по коліно. До речі, місця дії - одне з переваг фільму, оскільки дозволяють одночасно зі стеженням за розвитком сюжету, просто помилуватися міськими пейзажами Венеції, Лондона, Парижа та інших «топових» в сенсі вибору місця для літніх екскурсій європейських міст. Бюджет фільму не такий вже й великий за голлівудськими мірками (S160 млн.), але на ефектні кадри його вистачає. Ну і, звичайно, солідна його частина пішла на гонорари зоряним артистам Тому Холланду, Семюелу Л. Джексону, Зенедеї Коулман, Джейку Джилленхолу і іншим.

Менш затратним, але не менш видовищно ефектним буде французький фільм «Ібіца» з ще одним зірковим (за європейськими мірками) актором Крістіаном Клавье, який став знаменитим після участі разом з Жаном Рено в декількох комедійно-псведоісторіческіх фільмах франшизи «Прибульці», де грає роль слуги-зброєносця на прізвисько Пройдисвіт.

У реальному житті Клав'є вже 67 років, і він не тільки актор і сценарист, але і управляє кінокомпанією. Головний герой «Ібіци» Філіп в його виконанні - ровесник актора, а, крім того, як і він, належить до французької буржуазії. Але справа в тому, що він пообіцяв своєму старшому синові - якщо той здасть іспити на бакалавра, то зможе вибрати для себе будь-яке місце відпочинку.

Син вибирає Ібіцу, і туди разом з ним відправляється не тільки Філіп, але його 50-річна подруга Керол, ефектна моложава француженка з двома своїми дітьми, підлітками молодшого віку. Незабаром з'ясовується, що Керол колись вельми активно «тусувалася» на Ібіці. Зрозуміло, що їй там подобається і сьогодні, як і синові Філіпа, не кажучи вже про її дітей.

В результаті виявляється, що єдиний в цій компанії, хто висить у всіх гирею на ногах - сам Філіп, типовий буржуа, ортопед за професією і зануда за характером. І ось він, природно (інакше б і фільму не було) починає перетворюватися на Ібіці з зануди в «тусовщика», створюючи різного роду комічні ситуації.

Жанр трилеру представлений на цьому кинотижні двома фільмами. Особливо цікавим видається американо-канадський «Стокгольмський синдром», оскільки він розповідає про ту саму реальну історію 1973-го року, після якої цей термін, що означає феномен іноді виникаючої психологічної прихильності заручників до тих, хто їх захопив, і почали вживати.

Сталося це в 1973-му році в Стокгольмі, де озброєний чоловік Ларс Ністром шість днів утримував співробітників і відвідувачів банку, вимагаючи, щоб його друга випустили з в'язниці. До речі, роком раніше аналогічна історія в реальному житті сталася в Нью-Йорку, де в Брукліні злочинець вимагав того ж самого.

За бруклінською історією був знятий в 1975-му році номінований на шість «Оскарів» знаменитий фільм «Собачий полудень» з Аль Пачіно в головній ролі. Подивимося, що вдалося в «стокгольмському варіанті» творцям фільму і, зокрема, Ітану Хоуку, що зіграв Ністрома.

Другий трилер - британський фільм «Корупція», дія якого відбувається в Лондоні напередодні Олімпійських ігор 2012-го року. Один з головних героїв фільму, Кліффорд Каллен - глава злочинного синдикату, тісно пов'язаного з місцевими політиками. Йому протистоїть Ліам, випущений з в'язниці після відбуття терміну, і не бажаючий повторювати минулих помилок. Тут ніяких комедійних і мелодраматичних моментів, як у «Стокгольмському синдромі», не буде. «Корупція» - типово британський жорсткий гангстерський фільм.

Традиційне сімейне кіно буде представлено на цьому тижні анімаційним фільмом «Норм та Незламні: Велика подорож», в якому король Арктики білий ведмідь Норм в супроводі своїх вірних лемінгів відправляється в небезпечну подорож, щоб допомогти археологуДжіну знайти викрадену у нього нефритову статуетку, що володіє магічною силою.

Любителів артхаусного кінематографа повиннен порадувати «Тиждень швейцарського кіно», в якому будуть представлені чотири фільми різних жанрів. Спільне в них те, що вони стали лауреатами міжнародних кінофестивалів, а це вже своєрідний знак якості для глядачів - бо слово «артхаусний» не завжди є синонімом «якісний» і «цікавий».

Ну і нарешті - вишенька на торті, програма «Літо. Дзига. Love », складена з короткометражних вітчизняних фільмів різних стилів і тематики. Об'єднує їх те, що вони стали володарями або номінантами на український «Оскар» - вітчизняну кінематографічну премію «Золота Дзига». Для тих глядачів, у кого кінематограф не обмежується Голлівудом, перегляд обов'язковий. Тут, до речі, можна було б згадати для прикладу багатьох знаменитих в історії кіно зарубіжних режисерів, кар'єра яких почалася якраз з короткометражних фільмів, але список займе дуже багато місця.

Олег Васильєв, Lenta.UA

Заставочную фото: ImDb

Новини