КультураЖивопис

Сьгодні відзначаємо Успіння Пресвятої Богородиці: картини видатних живописців на цю тему

09:35 28 сер 2020.  969Читайте на: УКРРУС

Православна церква відзначає один зі своїх головних дванадесятих свят.

Зазвичай прийняте формулювання, що все, що пов'язано з кінцем земного життя Богородиці, ми дізнаємося тільки з апокрифів. Але оскільки сьогодні слово «апокриф» в побуті і світських текстах вживається також в сенсі «легенда», правильніше будуть говорити про Святе Передання, яке, поряд зі Святим Письмом (тобто Біблією) є джерелом християнського віровчення. Уточнення це необхідно тому, що, як писав ще в IV столітті Єпіфаній Кіпрський: «А якщо деякі думають, що ми помиляємося, то нехай досліджують Писання, і не знайдуть відомостей ні про смерть Марії, ні про те, чи померла вона, ні про те, що не вмерла, ні про те, похована вона, ні про те, що не похована».

Караваджо. Успіння Марії. Фото: Pinterest

Тому вчення про Успіння Пресвятої Богородиці складалося століттями, а після поділу єдиного християнства на православну і католицьку віри в ньому з'явилися нові різночитання. В цілому ж низка подій самого Успіння і попередніх йому днів виглядає так. За три дні перед смертю Богородиці, яка мешкала на той час в Єрусалимі, до неї, як і перед народженням Христа, явився архангел Гавриїл і повідомив їй, що через три дні вона «відійде до Христа Бога» і що «Син Твій і Бог наш прийме тебе, Матір свою, в небесне царство ».

Тіціан. Вознесіння Діви Марії. Фото: Pinterest

Дізнавшись про це, Діва Марія піднесла молитву, в якій попросила побачитися перед смертю з апостолами, які на той час розійшлися по світу, проповідуючи Євангеліє. І ангели на хмарах принесли їх до Єрусалиму і поставили перед дверима будинку, де вона мешкала. Діва Марія вже попрощалася з близькими і приготувалася до смерті, як «Раптово в світлиці заблищав несказанний світ Божественної слави, що запаморочив світильники. Ті, яким було відкрито те видіння, прийшли в жах. Вони бачили, що покрівля світлиці відкрита і слава Господня сходить з небес, - сам Цар слави Христос із тисячами ангелів та архангелів, з усіма небесними силами, зі святими праотцями і пророками, які колись сповіщали про Пресвяту Діву, і з усіма праведними душами наближався до Пречистої Своїй матері". Після цього Діва Марія тихо померла і її тіло понесли урочистою процесією через Єрусалим до місця поховання в гробниці, де до цього були упокоєні її батьки Іоаким і Анна і чоловік Йосип. Під час цього ходу відбувалися чудеса, які захищали процесію від первосвящеників і викликаних ними варти.

Аннибале Каррачі. Успіння Пресвятої Богородиці. Фото: Pinterest

Коли ж на третій день після поховання в Єрусалим з'явився апостол Фома, який спізнився, і просив відвалити камінь, що закриває вхід до гробниці, і відкрити труну, щоб він міг попрощатись з Дівою Марією, вона виявилася порожньою. Збулося сказане архангелом Гавриїлом - Діва Марія була взята в небесне царство.

Заставне фото: Рафаель. Успіння Божої Матері. Pinterest

Сергій Семенов

Найпопулярніше