«Наші котики» і «1917»: в український прокат виходять два різних фільми про війну

09:30 29 січ 2020.  2067Читайте на: УКРРУС

Lenta.UA продовжує свої щотижневі огляди прем'єрних стрічок.

Повна назва фільму «Наші котики» режисера Володимира Тихого - «Наші котики, або Як ми полюбили лопати в умовах обмеженої антитерористичної операції з елементами тимчасового воєнного стану», і належить він до рідкісного жанру військової комедії. Навіть можна сказати - військової комедії з елементами ексцентрики.

Головне таких фільмах - не те, що про нього напишуть кінокритики, а реакція глядацької аудиторії. А то, що глядач на «Наших котиків» піде, сумнівів не викликає - навіть незважаючи на те, що на цьому тижні у української стрічки будуть сильні конкуренти.

Один з них - «1917», теж фільм про війну, першу світову, яку на Заході прийнято називати Великою. Те, що відомий британський кінорежисер Сем Мендес обрав саме її, а не другу світову, не дивно - якщо брати до уваги всю Британську імперію, її втрати вбитими і зниклими безвісти у Великій війні склали вдвічі більше, ніж у другій світовій - 902 тисячі чоловік проти 450 тисяч . Якщо враховувати тільки солдат Великої Британії та Північної Ірландії різниця буде ще більше - 704 тисячі вбитих і зниклих у Великій війні та 303 тисяч в другій світовій. Ну а про те, що «1917» практично гарантовано чекає тріумф на церемонії вручення «Оскарів», на які у фільму 10 номінацій, ми писали не раз.

Шість номінацій на «Оскара» - у ще однієї стрічки, яка виходить в прокат на цьому тижні, «Маленьких жінок». Час дії - роки ще однієї знаменитої війни, громадянської в США XIX століття, але мова в ній піде про інше. Головні героїні фільми - чотири сестри, які мріють реалізувати себе не в заміжжі, як тоді було прийнято, а в сферах, які вважались чоловічими. Одна бачить себе в театрі, інша - в музиці, третя - в живопису і т.д. Тема фільму дуже актуальна сьогодні, під час розквіту руху #MeToo, і можна з високим ступенем впевненості спрогнозувати, що після церемонії вручення «Оскарів» ми ще почуємо, що «Маленьким жінкам» їх недодали.

Режисер Гай Річі рекомендацій не потребує, досить просто перерахувати його фільми - «Карти, гроші, два стволи», дилогія про Шерлока Холмса та інші. Втім, є у нього і невдачі. Але його «Джентльмени», які на цьому тижні виходять в український прокат, належать до розряду тих його фільмів, які глядачам зазвичай подобаються. До того ж в ньому грає улюбленець публіки Метью Макконахі.

Сюжет «Джентльменів» цілком традиційний для Річі. Випускник Оксфорда американець Міккі Пірсон, якого грає Макконахі, вирішує продати свій кримінальний бізнес в Лондоні. Причому продати американцям, що не подобається представникам кримінального світу столиці Британії - а вони звикли домагатися свого. Нагадує за фактурою і настроєм «Карти, гроші, два стволи», чи не так?

На тлі всіх вищезазначених стрічок ризикує загубитися «Playmobil: Фільм», не кажучи вже про те, що деякі американські кінокритики поставили його в список найгірших фільмів року. Але справа в тому, що його дія відбувається в світі іграшок, куди потрапили дівчинка і її молодший брат, які самі стали іграшками і тепер мріють повернутися назад. А в світі іграшок дорослі кінокритики зазвичай орієнтуються погано.