КультураКінопрем'єри

Клінт Іствуд, Харрісон Форд та інші: в український прокат виходять фільми за участю легенд кіно

10:50 17 лют 2020.  1470Читайте на: УКРРУС

Lenta.UA продовжує огляди фільмів наступаючого кінотижня.

Жива легенда світового кіно 89-річний Клінт Іствуд у своєму фільмі «Річард Джуелл» продовжує безжально досліджувати американське суспільство. Взаліто-то, дивовижна еволюція для загальновизнаного секс-символу в молодості - з огляду на, що Іствуд робить це не стільки як актор, виконуючий чужу волю постановника, а як режисер і продюсер, який двічі отримав «Оскара» одночасно за кращий фільм і кращу режисуру ( «Непрощений» і «Крихітка на мільйон»).

Тут треба визнати, що понад півстоліття тому йому пощастило так, як тільки може мріяти будь-який актор - в 34 роки, коли він зіграв вже дванадцять нічим не примітних ролей, його взяв на головну роль в своїй трилогії, що включає великий фільм «Хороший, поганий, злий», Серджо Леоне. А після того, як в 41 рік він зіграв інспектора Каллахана в поліцейському фільмі «Брудний Гаррі», який на початку 70-х зробив революцію в цьому жанрі і став класикою, живим класиком став і сам Іствуд.

Найдивніше навіть не його майстерність, а його творчий темперамент - отримавши від життя все і вміючи практично все (наприклад, він ще композитор, який пише музику до своїх фільму, і сертифікований льотчик), Іствуд не хоче спочити на лаврах. Більш того - він постійно ятрить американське суспільство, розповідаючи про, м'яко кажучи, не найкращі сторінки його історії. Ось і фільм «Річард Джуелл» заснований на реальних подіях - історії про те, як в 1996-му році під час Олімпійських ігор в Атланті охоронець Річард Джуелл знайшов закладену терористом бомбу і врятував сотні людей. Однак потім ФБР і преса зробили його головним підозрюваним в цьому теракті, тому що цей непривабливий самотній чоловік ідеально збігався з розробленим в ФБР психологічним профілем мріючого про славу терориста-одинака.

Іствуд - не єдиний кіноветеран, чиї роботи можна побачити на цьому тижні. Правда, в порівнянні з ним вони просто діти. 77-річний Харрісон Форд разом зі своїм псом зіграли головні ролі у фільмі «Поклик предків» за класичним романом Джека Лондона. І як би ви не ставилися до літнього Форда, творів Джека Лондона і собак, у фільму є ще одна незаперечна перевага - він занурює глядача в атмосферу однієї з найяскравіших подій історії США, та й усього світу 80-х років XIX-го століття - «золотої лихоманки» на Алясці.

Ніколасу Кейджу всього 56 років, але його теж можна віднести до ветеранів, з огляду на його кіностаж, на початку і в середині кар'єри такий яскравий, а зараз відзначений не найбільш примітними фільмами. Можливо, «Ланцюг вбивств», де він грає господаря зубожілого готелі в Колумбії, що прихистив красуню, за якою полюють кілька бандитів, стане винятком.

Ще один бойовик на цьому тижні, який треба відзначити особливо - «Правдива історія банди Келлі». Нед Келлі - гангстер, легендарний в Австралії не менш, ніж Бонні і Клайд і Джон Діллінджер в США. Тільки ті діяли в ХХ-му столітті, а він ще в XIX-му. Злочинець вкрай жорстокий, він тим не менше, як і ці американські гангстери, користувався популярністю в народі, і з тієї ж причини - він грабував банки. Втім, фільм, скоріше, не про це, а про те, звідки беруться подібні асоціальні особистості. Келлі, наприклад, зробив таким ще в юності його бандит-дядько, якого грає Рассел Кроу.

Крім цих фільмів, в прокат вийдуть ще чотири. Французький трилер «Перекладачі» - історія про наслідки того, як хтось із перекладачів, які працюють в повній ізоляції, виклав в мережу частину майбутнього бестселера. Здається, що автори фільму масштаби цієї події кілька, скажімо так, перебільшили, але він нам цікавий тим, що в ньому грає наша співвітчизниця і «дівчина Бонда» Ольга Куриленко.

Фільм «Робота без авторства» заснований на біографії Герхарда Ріхтера, який в молодості перебрався з ГДР у ФРН і став одним з найзнаменитіших і найдорожчих художників у світі, за роботами якого стоїть черга з музеїв і колекціонерів сучасного мистецтва. Сам Ріхтер, до речі, лише на рік молодший за Клінта Іствуда - йому вже 88 років. «Пухнасті бешкетники» - типовий сімейний анімаційний фільм про те, як їжачок і білченя вирушили повернути вкрадений магічний Камінь Води, без якого в лісі пересихають все струмки. А ось ігрову стрічку «Гретель і Гензель» сімейною не назвеш, хоча вона і поставлена за казкою братів Грімм - це фільм жахів. Хоча ті, хто читав казки цих класиків-казкарів в повному, а не адаптованому, варіанті, знають, що там жахів вистачає. Недарма їх так люблять екранізувати режисери, що працюють в жанрі хоррора.

Олег Васильєв, Lenta.UA