Трампу має сподобатися: рецензія на фільм «Річард Джуелл»

14:10 21 лют 2020.  1840Читайте на: УКРРУС

Клінт Іствуд в черговий раз розповів про простих героїв Америки.

89-річний Клінт Іствуд продовжує вражати. Інші в його роки і з його грошима відпочивали б - тим більше, що Іствуд завзятий гольфіст і власник власного гольф-клубу. А якби і продовжували знімати кіно, то таке, про який навколишні соромилися б говорити з ним відверто, а позаочі співчутливо зітхали б і говорили: «Ну що поробиш, вік ...» А він зробив в свої майже 90 років (день народження у нього 31-го травня) абсолютно професійний і чудовий з точки зору акторської гри (великий, як і сам Іствуд, актор Томмі Лі Джонс сказав якось, що він може цілий день просто просидіти на стільці, спостерігаючи, як Клінт працює з акторами на знімальному майданчику) фільм.

Знімаючи його, Іствуд виходив з реальної історії Річарда Джуелл, охоронця, який в 1996-му році під час Олімпійських ігор в Атланті, виявив на концертному майданчику рюкзак з трьома саморобними бомбами і попередив про це інші служби . Запобігти вибуху не вдалося, проте більшість людей встигли відвести подалі, так що завдяки Джуеллу були врятовані, як мінімум, десятки життів. Історія гучна і відома, тим більше з причин, про які йтиметься далі, так що коли в США майбутній глядач бачить саме таку назву фільму і йде на нього, він заздалегідь знає, що побачить на екрані.

І тоді залишається питання, чому Іствуд в свої 89 років, взявся за фільм, сюжет якого заздалегідь відомий глядачам? Очевидно тому, що хотів сказати їм щось важливе. І тут треба знову згадати про історію реального Джуелла. Вже через кілька днів після того, як охоронець був показаний у всіх американських ЗМІ як герой, ці ж ЗМІ почали «полоскати» його як людину, яка сама ж цю бомбу і підклала, а потім «виявила», щоб таким чином прославитися. Сталося це в результаті «витоку» з ФБР, де вирішили, що Джуелл ідеально підходить під психологічний портрет потенційного злочинця такого роду - самотній, зовні непривабливий (він страждав на діабет і ожиріння), в 34 роки живе з матір'ю.

І для Джуелла і його матері почалося пекло. По-перше, їх будинок піддали облозі журналісти, яких збиралися сотні (деякі редакції оплачували своїм кореспондентам аренду кімнат з вікнами, що виходять на будинок Джуелл - а його сусіди здавали їх за тисячу доларів за добу). По-друге, виходячи з фільму, їм маніпулювали співробітники ФБР, роблячи в спілкуванні з ним акцент на тому, що він - колишній поліцейський, законослухняний громадянин і т.п., на що Джуелл, людина чесна і, скажемо прямо, не дуже далека, «вівся ». Апогеєм всього цього стали обшуки з вилученням усіх речей з дому, аж до материнської білизни і відеокасет з улюбленими мультфільмами 34-річного Джуелла.

Реальні Річард Джуелл (зліва) і його адвокат

Додамо те, про що в фільмі не сказано - коли всі звинувачення розсипалися (був знайдений реальний терорист), Джуелл, швидше за все, з огляду на його характер, за наполяганням адвокатів, подав до суду мільйонні позови за наклеп на друковані ЗМІ та телеканали, включаючи NBC і CNN, а також Пьємонтский коледж, де він раніше працював (про це трохи пізніше). Майже всім з них довелося укласти з ним обопільні угоди і заплатити (суми не розкривалися). Однак, незважаючи на те, що він знову став героєм і, завдяки виплатам за позовами, багатою людиною, Джуелл не став спочивати на лаврах. Замість цього він виконав свою мрію повернутися в поліцію і до смерті (помер він у 44 роки через наслідки діабету) пропрацював заступником шерифа в провінції.

А тепер про те, чому цей фільм гіпотетично повинен сподобатися нинішньому президентові США. Не тому, що Іствуд, єдиний з усіх голлівудських зірок, був на президентських виборах в 2016-му році за Дональда Трампа. Справа в тому, що Річард Джуелл, якщо вже говорити про психологічний портрет, ідеально підходить під трамповского виборця - це «маленька людина» з американської глибинки, який поважає владу як представника тієї Америки, яка «повинна знову стати великою». І якщо хто і зіпсував життя Джуеллу, як у фільмі, так і в реальності, то це ті, кого не любить і Трамп - ЗМІ, які в гонитві за славою створили, як би зараз сказали, «фейк-ньюс», і ліберали.

Чому ліберали? На початку фільму є невеликий епізод, де Джуелл, який тоді працював охоронцем в коледжі, увійшов без дозволу в кімнату студентів в гуртожитку, де творився звичайний для будь-якого студентського гуртожитку бардак. Студенти поскаржилися президенту коледжу, і той, як справжній ліберал, який вважає територію кампусу недоторканною, Джуелл звільнив.

Але це дурниця в порівнянні з тим, що він зробив далі. Коли Джуелла показували по всіх телеканалах як героя, який виявив бомбу, саме ця людина подзвонила в ФБР, щоб висловити припущення, що той зробив це сам, оскільки шукав слави. Судячи з усього, щось подібне сталося і в реальності, так як Пьємонтские коледжу дійсно довелося розщедритися за позовом свого колишнього співробітника.

У журналістки з фільму теж було свій реальний прообраз

Правда, газета, в якому працювала реальна журналістка, настільки непривабливо показана в фільмі (вона померла у віці 42-х років), заявила, що її екранний образ не відповідає дійсності. І, до речі, це видання було єдиним зі ЗМІ, хто не став домовлятися з реальним Джуеллом, а суд виніс рішення на користь газети з тієї причини, що хоча Джуелл і виявився в результаті невинним, «статті в цілому були в значній мірі правдивими на момент їх публікації ». Але тут підстрахувалися і творці фільму, оскільки заявили про те. що він не є документальним зліпком з дійсності.

PS Вчора, вже після того, як ми надрукували цю статтю, Клінт Іствуд раптом заявив, що схвалює певні речі, які робив Трамп, але він хотів би, щоб майбутній президент діяв без образливих твітів. І що хоча він довгі роки підтримував республіканців, зараз він вважає, що найкращим президентом США Майкл Блумберг, який балотується від демократів. Ну що ж, Іствуд, як всяка творча людина, все-таки виявився непостійним у своїх пристрастях. Втім, Блумбергу, який невдало стартував у президентських перегонах, це навряд чи допоможе, а чи відреагує на це якось Трамп, подивимось. Зауважимо, до речі, що Блумберг, коли він був мером Нью-Йорка, діяв аж ніяк не в ліберальному дусі, так що Іствуд все-таки по-своєму логічний.

Аліса Куницина, Lenta.UA