КультураШоу-бізнес

«Чудо-жінка 1984» не виправдала очікувань (рецензія на фільм)

15:45 28 гру 2020.  586Читайте на: УКРРУС

Голлівуду потрібні серйозні зміни.

Для початку - об'єктивні дані. На сайті Rotten Tomatoes, що виводить свої рейтинги з оцінок кінокритиків і звичайних глядачів, показник нового голлівудського супергеройського фільму «Чудо-жінка 1984» становить у критиків 65% з 100%, а у глядачів - 73%. Випадок досить рідкісний, так як зазвичай в тому випадку, якщо у фільму або серіалу (як було, наприклад, з «Відьмаком»), або навіть просто жанру (як у супергеройських фільмів) багато фанатів, то навіть при низькій оцінці кінокритиків (а 65 % - низька оцінка для стрічки з бюджетом $200 млн.), відгуки фанатів піднімають оцінку глядачів до рівня 90% і вище. Тут такого не сталося, і думка практично одностайна. На другому аналогічному популярному сайті Metacritic справи у «Чудо-жінки 1984» ще гірше - 59 з 100 у критиків і 4,5 з 10 можливих у глядачів. Ну і, нарешті, як ми вже писали сьогодні, в другий уїк-енд в найбільшому сьогодні в світі китайському кінопрокаті касові збори фільму впали на 92%, майже вдвічі більше, ніж зазвичай.

І для таких оцінок і даних по бокс-офісу є підстави. Простіше сказати, в чому вдалася «Чудо-жінка 1984», ніж перерахувати, в чому не вийшла, оскільки перший список буде набагато коротшим. Практично немає претензій (на жаль, саме так доводиться формулювати в даному випадку «плюси» фільму з бюджетом, нагадаємо, $200 млн.) до образотворчої частини стрічки, тобто роботі художників і оператора - пейзажі і трюки зняті професійно і красиво. Правда, і тут є сумне виключення - Крістен Уіг в фіналі фільму в образі Гепарда, чиє «хутро» змусила деяких критиків згадати про провал «Кішок».

До того ж хоча всі герої одягнені, як і належить, по моді 80-х років, костюми Діани Прінс, яку грає Галь Гадот, цим параметром не обмежені. Творці фільму пояснюють, що це зроблено спеціально, щоб підкреслити «позачасовий» образ, але простого глядача такі пояснення навряд чи задовольнять. Ось одяг її напарника Стіва Тревора, якого грає Кріс Пайн, той дійсно з 80-х років - кажуть, Пайну вона так подобалася, що він в ній ходив і поза знімальним майданчиком.

Інша справа, що цим одягом успіх Пайна у фільмі практично і обмежується - живої гри в ньому не більше, ніж у пластмасового Кена - напарника Барбі. І порівняння це не випадково, оскільки і Галь Гадот в сенсі акторської гри в цьому фільмі похвалитися нічим - крім хіба що відмінної фігури. Втім, їй і грати було нічого, настільки плоско і однолинейно сценаристи прописали характер головної героїні. З Максвеллом Лордом і Барбарою вони хоча б вчинили не так жорстоко, дали їм якісь живі рисочки характеру, так що Крістін Уіг є що грати на початку фільму, а Педро Паскалю - в самому фіналі.

З іншого боку, і сюжет фільму настільки простий, щоб не сказати примітивний, що де ж в ньому проявитися характерам? А це, тобто примітивність сюжету, абсолютно не обов'язкова умова для супергеройського фільму - можна згадати, наприклад, останніх «Месників» щоб переконатися в зворотному. Ну, хіба що переродження Максвелла Лорда в фіналі сприймаєш як несподіваний поворот, і тому, як сказано вище, акторові є, що зіграти з щирістю, а глядачеві - поспівчувати герою, який різко змінився на краще.

В іншому ж важко навіть згадати, за що ще можна похвалити фільм крім вже перерахованого. Найбільше у всьому цьому дивує, що на початку 2020-го, коли ще ніхто не передбачав пандемію коронавірусу, «Чудо-жінку 1984» називали фільмом з найвищим касовим потенціалом цього року. Виникає логічне запитання - чи бачили ті, хто це говорив, саму стрічку?

З іншого боку, коронавірус зіграв тут, можливо, і позитивну роль. Адже якби пандемії не було, «Тенет» Нолана, який до цих пір не зміг себе окупити (Нолана, втім, це нічому не навчило, і він до цих пір вважає винними в цьому всіх, в тому числі глядачів, крім себе) і «Чудо-жінка 1984» худо-бідно зібрали б за народною звичкою ходити на супергеройські фільми непогану касу, і в Голлівуді продовжували б вважати, що у них все в порядку. (Обидва фільми, до речі, зняті на Warner Bros.)

Але коли під час пандемії коронавірусу виявилося, що для того, щоб глядач ризикнув піти в кінотеатр, потрібні дійсно відмінні фільми, виявилося, що з цим в Голлівуді зовсім не так добре, як вважалося раніше, і на «фабриці мрій» потрібні великі зміни. Питання в тому, зрозуміють там це, чи будуть продовжувати мріяти далі?

Аліса Куницина, Lenta.UA