СуспільствоПозиція

ПЦУ відреагувала на протести проти літака з епіцентру коронавірусу

15:58 20 лют 2020.  523Читайте на: УКРРУС

Українська помісна церква вказала на моральну сторону виклику, з яким зіткнулося наше суспільство.

Звернення до українців оприлюднено на офіційній сторінці Православної церкви України в Facebook .

«Дорогі брати і сестри, співвітчизники! У зв’язку з поверненням до України наших громадян, яких евакуйовано з Китаю, де поширилося небезпечне захворювання, ми спостерігаємо прояви агресивного ставлення щодо їхнього приїзду на Батьківщину. Хоча медичними службами засвідчується, що серед тих, хто повернувся, немає хворих, і необхідність проходження карантину є додатковим і необхідним заходом безпеки – страх і відчуження підштовхують людей до несприйняття», - йдеться у зверненні.

У ПЦУ відзначили, що «Церква не може відповідати за медичну сторону питання, яка перебуває у компетенції фахівців і регулюється державою», але зобов'язана «вказати на моральну сторону виклику, з яким зіткнулося наше суспільство».

Церква нагадала українцям, що заклик до милосердя і любові до ближніх - основа закону Божого і пряме веління Господа Ісуса Христа. «Отже, будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний» (Лк. 6: 36) «Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею своєю, і всією думкою твоєю, і всією силою твоєю, - ось перша заповідь! І друга однакова з нею: Люби свого ближнього, як самого себе. Більшої за ці заповіді немає (Мк. 12: 30-31) ».

Прояв милосердя до ближнього, який опинився у біді та скрутному становищі - головний сенс притчі про милосердного самарянина (Лк. 10: 29-37), в образі якого Бог вказує нам, як слід кожному робити тоді, коли бачиш іншу, навіть чужу і незнайому тобі людини, у нагальній потребі.

«Загалом принцип ставлення до ближніх, за словом Господа, дуже простий і зрозумілий: «Отже, все, що хочете, щоб вам робили люди, так і ви робіть їм, - бо у цьому є закон і пророки» (Мф. 7 : 12). Тому кожен з нас може і має зрозуміти, як нам ставитися до тих, кого евакуюють з Китаю - так само, як би ми хотіли, щоб поставилися до нас, якби ми опинилися на їхньому місці», - сказано у зверненні ПЦУ.

«Отже, нехай страх перед хворобою не затуманює наші розум і совість, нашу людяність! Не забувайте слова Писання: «Хто говорить: «Я люблю Бога», а брата свого ненавидить, той говорить неправду, бо той, хто не любить брата свого, якого бачить, як може любити Бога, Якого не бачить?» (1 Ін. 4: 20). Нехай Господь дасть усім нам, як суспільству, мудрість і витримку, збереже від навали згубної хвороби і від згубної ненависті і відчуження!», - підкреслили в автокефальній церкві України.

Раніше головний рабин України Моше Реувен Асман заявив, що готовий прийняти всіх евакуйованих з Ухань і розмістити їх в своєму оздоровчому центрі.

Ілюстративне фото: fakty.com.ua

Ігор Петрук

Новини

Найпопулярніше